H - P: 10:00 - 12:00 és 16:00 - 19:00

1215 Budapest, Vágóhíd utca 54.

Tudás és törődés

Ahol az odafigyelés és a szeretet
találkozik a szakértelemmel.

Ivartalanítás

ivartalanítás
Sajnos még mind a mai napig rengeteg tévhit él az emberekben az ivartalanítással kapcsolatban, melyek sokakat elriasztanak attól, hogy elvégeztessék. Ezért most összeszedtük a legfontosabb érveket, melyek az ivartalanítás mellet szólnak.

Sajnos még mind a mai napig rengeteg tévhit él az emberekben az ivartalanítással kapcsolatban, melyek sajnos sokakat elriasztanak attól, hogy nem tenyésztésre szánt kedvenceiken elvégeztessék. Ezért most összeszedtük a legfontosabb érveket, melyek a nem kívánt szaporulat megelőzésére vonatkozó emberi felelősségünkön túl, az ivartalanítás mellet szólnak.

Az ivartalanítás előnyei kankutyák / kandúrok számára

  • időben végzett ivartalanítás esetén (még mielőtt az állatban szokásként rögzül) megszüntethető az állandó csavargás, szökdösés, ezáltal lényegesen csökkenthető az esélye annak, hogy kedvencünket, mikor épp se hall, se lát a szerelemtől, autó üsse el
  • csökkennek az egymással való verekedésekből származó, illetve a dühös szuka kutya, ill. lánymacska tulajdonosok által okozott sérülések
  • csökken a fajtatársakkal illetve családtagokkal, gazdákkal szembeni agresszió
  • macskák esetében megszüntethető a területjelölésből eredő vizeletspriccelés
  • megelőzhetőek az időskori, illetve már fiatal kanokban is a tüzelési időszakban rendszeresen visszatérő prosztata problémák (prosztata megnagyobbodása, mely vizelési-, székletürítési nehézségekhez vezet; prosztatadaganatok)
  • megelőzhetők a herék daganatos elváltozásai, illetve a végbél körüli tesztoszteronfüggő daganatok kialakulása
  • macskák esetében jelentősen csökken számos, verekedés útján is terjedő betegséggel való fertőződés kockázata (leukózis, „macska AIDS”, … )
  • és természetesen csökkenthető a nem kívánt szaporulat, ezáltal a kóbor, ill. útszélén kirakott, elütött állatok száma

Az ivartalanítás előnyei nőstény kutyák / macskák számára

Nőstény állatok esetében a felesleges utódok elkerülése, és a kan kutyák által okozott kellemetlenségek mellett, szintén egyéb előnyei is vannak az ivartalanításnak:

  • a minél korábban végzett ivartalanításnak jelentős szerepe van a későbbi petefészek-, emlő-, és méhdaganatok kialakulásának megelőzésében
  • megelőzhető a gennyes méhgyulladás kialakulása, mely kezeletlenül az állat életébe kerülhet, végső terápiája pedig legtöbb esetben szintén az ivartalanítás, csak sokkal kedvezőtlenebb körülmények között

Gyakori tévhitek az ivartalanítással kapcsolatban

Elhízik az állat.
Az ivartalanítás utáni elhízás nem törvényszerű! Leginkább az állat által felvett táplálékmennyiségtől (mely a tulajdonos által befolyásolható), és az állat aktivitásától függ (mely kicsit több mozgással, játékkal, sétával szintén befolyásolható). Ha addig állandóan csatangoló kedvencünk inkább otthonülő lett, vagy a táplálék mennyiségét kell csökkentenünk, vagy valamilyen alacsonyabb energiatartalmú diétás tápra áttérnünk, vagy nekünk kell biztosítanunk számára az elegendő mozgást.
Megváltozik a barátunk.
Az „ivartalanítás” nem változtatja meg sem az állat személyiségét, sem játékosságát, vidámságát, intelligenciáját.
Egyszer muszáj pároztatni őket, mert megőrülnek.
Az állatoknak (sem a kanoknak, sem a nőstényeknek) nincs szükségük arra, hogy egyszer párosodjanak, ill. kölykezzenek.
A fiatalkori ivartalanításnak nincs hatása az állat fejlődésére!