H - P: 10:00 - 12:00 és 16:00 - 19:00

1215 Budapest, Vágóhíd utca 54.

Tudás és törődés

Ahol az odafigyelés és a szeretet
találkozik a szakértelemmel.

Cicát szeretnénk!

cicát szeretnénk
A cica fajtájának kiválasztása nem egészen ugyanaz a történet, mint kutyavásárlás előtt választani a bernáthegyi, vizsla vagy a csivava között. Csak az egyéni ízlés és szimpátia dönthet!

A cica fajtájának kiválasztása nem egészen ugyanaz a történet, mint kutyavásárlás előtt választani a bernáthegyi, vizsla vagy a csivava között. Csak az egyéni ízlés és szimpátia dönthet! A rossz választás egyik következménye lehet, hogy nem alakul ki kötődés az állat és gazdája között, a cicus pedig menhelyen végezheti. Ennek esélyét minimálisra csökkenthetjük, sőt ki is zárhatjuk, ha a vásárlás előtt minden részletet alaposan átgondolunk.

Hosszú vagy rövid szőr?

A választást alapvetően befolyásolja, hogy milyen gyakran kell a macskát fésülni. Hosszabb szőrű állatot magától értetődően többször kell kezelésbe venni, több odafigyelést és gondoskodást igényel. Emellett hosszabb a vedlési időszak, így többet kell takarítanunk. A hosszú szőrű cicusok több szőrt is nyelnek le, miközben mosakodnak. Emiatt többször, gyakrabban szükséges, hogy friss füvet legelhessenek, vagy szőroldó tápot kapjanak. A rövid szőrű cicák szőrének rendben tartása nem igényel különösebb időráfordítást, de hetente illik legalább egyszer átfésülni, a filcesedést a hónok alatt és a hajlatokban ellenőrizni. Fontos, hogy a rövid szőrű macskáknak is kell füvet enniük és szőrgombócot hányniuk. Szőre hosszától függetlenül minden macska vedlik, de a rövidebb szőr jobban rátapad a kárpithuzatra és a ruhákra, míg a hosszabb szőrt könnyebb eltávolítani, feltakarítani.

Cica kint, vagy bent?

A hosszabb szőrű macskák nem igazán kinti cicáknak valók. A nagy bunda ugyanis rengeteg koszt és piszkot szed össze, nagyon hamar gubancolódik, filcesedik. A hosszú szőrű macskák kevésbé praktikus bundájuk miatt amúgy sem annyira életrevalóak, mint rövid szőrű társaik. Viszont hozzá kell tenni, hogy a hosszabb szőr takarítása (bolyhos, piheszerű szőrcsomók) néha sokkal egyszerűbb, mint a rövid szálak kitakarítása. A rövid szőrű cica inkább alkalmas a „kétlakiságra”, de a megfelelő oltások és a védekezés (a paraziták ellen) esetükben is elengedhetetlen.

Törzskönyvvel vagy a nélkül?

A törzskönyvezett állatok, így a macskaválasztásnál is előny, hogy előre kiszámítható, megjósolható a kifejlett, felnőtt állat mérete, külseje és vérmérséklete, valamint nagy biztonsággal tudunk az életvitelünknek megfelelő mozgásigényű és temperamentumú egyedet választani, figyelembe véve további egyéb fontos tényezőket is.
A törzskönyv nélküli állat előnye, hogy könnyen és kedvező áron beszerezhető. A legtöbb macskatulajdonos manapság már ivartalaníttatja jószágát (egyes felmérések szerint az ivartalanítási növekvő trendet mutat), így az ingyen elvihető kismacskákat kínáló hirdetések száma csökken. Amennyiben nem ragaszkodunk törzskönyvezett cicához a menhelyeken és állatmentő szervezeteknél is széles a választék.

Kölyök vagy felnőtt macska?

Jóllehet egy kölyökmacskát pillanatok alatt megkedvelünk, sokkal több törődést, gondozást igényelnek, mint a felnőtt állatok. Vannak, akiknek meggyőződésük, hogy fontos a korai kötődés kialakítása az állattal, mások tökéletesen megelégszenek azzal, ha új kedvencüknek már csak a kiforrott, felnőttes tulajdonságait, jellemvonásait ismerik meg.
Persze még azt is fontos tudni, hogy:

  • mit, mennyit és hányszor esznek, isznak
  • mikor kell oltásokat kapjon
  • hol alszanak
  • hogyan viselkednek
  • hogyan kell velük bánni
  • hogyan kell szobatisztaságra szoktatni
  • kell-e neki játék

De ezekre a kérdésekre könnyen megtalálod a választ, vagy kérdezd meg az általad kiválasztott állatorvost.